Aisapari

Aisaparin kyläviikkojen yksi teemoista on resurssiviisaus. Aiheeseen paneudutaan Karvalan nuorisoseuralla tiistaina 30.10. kello 18 alkaen. Ojelmassa on tuolloin energiansäästöä, valaistusvinkkejä ja älykästä kylätoimintaa. Illan järjestäjinä ovat Etelä-Pohjanmaan energiatoimisto Thermopolis ja Aisapari. Karvalan nuorisoseura löytyy osoitteesta Karvalantie 100, Lappajärvi. Eräs esimerkki resurssiviisaasta toiminnasta löytyy myös Alahärmästä:

Kivihuhdan resurssiviisas kylätalo

Runsaan 50 talouden Kivihuhdan kylä Alahärmässä suunnitteli kylätalon kunnostamista, mutta suunnitelma kariutui siihen, että aikaisemmin osuuskaupan myymälänä toiminut rakennus oli rakenteeltaan huonokuntoinen. Ulkoseinässä oli lahoa.

– Rupesi tuntumaan siltä, että rakennus pysyy pystyssä vain kipsilevyjen varassa, kuvailee tilannetta kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Juha Ojanperä.

Kyläläiset katsoivat viisaammaksi rakentaa kokonaan uuden kylätalon, joka valmistui 2014. Kivihuhdan kylätalo sijaitsee hyvällä paikalla keskellä kylää. Uuden talon rakentamisessa hyödytettiin osa vanhan rakennuksen kivijalasta, osa valettiin uutta.

– Vanhan kivijalan osittainen hyödyntäminen mahdollisti uudisrakennuksen rakentamisen näin lähelle tietä. Näin se myös mahtuu hyvin tähän tontille, toteaa kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pauliina Murtoniemi.

Vanhan rakennuksen käyttökelpoinen purkujäte murskattiin ja myytiin lämpölaitokselle, osa puutavarasta jätettiin omaan käyttöön polttopuuksi piha-alueen nuotiopaikassa poltettavaksi. Kyläyhdistykselle tarpeettomat kivijalkakivet pantiin myös myyntiin.

Sähkö- ja vesiliittymä siirrettiin vanhasta kylätalosta. Kaikista rakennushankkeeseen liittyvistä hankinnoista tehtiin tarjouspyynnöt ja hintavertailut. Paikalliset yritykset pärjäsivät hankintavertailussa. Rakennushankkeessa tarvittu puutavara, rakennustarvikkeet, ammattitaitoa vaativat sähkö- ja putkityöt, muu rakentamiseen liittyvä ammattityö, keittiökalusteet, ikkunat sekä muu kalusto voitiin hankkia paikallisilta yrityksiltä.

Sähkölämmitys antaa kylätaloon peruslämmön, ja lisäksi on ilmalämpöpumppu. Uusi rakennus on aikaisempaan kylätaloon verrattuna energiatehokas. Juha Ojanperä mainitsee, että lämmityskulut putosivat lähes puolella vanhan kylätalon lämmityskuluihin verrattuna.

Valaistussuunnittelussa ja -toteutuksessa kiinnitettiin huomiota energiatehokkuuteen. Ulkovalossa on liiketunnistin. Kylätalon pihamaalla olevaan, vuonna 1967 istutettu itsenäisyyden kuuseen laitettiin viime vuonna jouluvaloiksi energiatehokkaat led-valot.

Kivihuhdan kyläyhdistys haki ja sai Aisaparin kautta hankerahoitusta kylätalon rakentamiseen. Kyläläiset olivat ahkerasti rakennustalkoissa.

– Omarahoitusosuutta korvasimme talkootyöllä. Talkootyötunteja kertyi reilusti yli tarvittavan määrän, mainitsee rahastonhoitaja Sirpa Mäenpää.

Lahjoituksena kyläyhdistys on saanut tiloihin tv:n, karaokelaitteiston ja videotykin. Kylätalon tontilla sijaitsee Ekoroskin ekopiste. Kyläyhdistyksellä on myös oma sanomalehtikeräyslaatikko, josta yhdistys saa tuloja. Kyläyhdistys vuokraa kylätaloa sekä erikseen myös kalustoa ja grilliä. Vuokratuottoja tulee myös muutamien maatalouskoneiden vuokrauksesta. Pihassa oleva varastorakennus on kunnostettu talkoilla.

Varoja toimintaan hankitaan muun muassa järjestämällä erilaisia tapahtumia. Kylän pääsiäiskokko on joka keväinen perinne. Tapahtumien yhteydessä on myyntitoiminta. Pauliina Murtoniemi toteaa, että letut eli lätyt olivat erittäin kysyttyjä. Kun keliolosuhteiden vuoksi viime vuonna pääsiäiskokkoa ei voitu polttaa, niin kyläseura järjesti pääsiäisriehan, jossa maistuivat erityisesti lätyt.

Yhteisiä tilaisuuksia kyläyhdistys järjestää myös omistamallaan Tromperinkallion kodalla.

Pitkäaikaista resurssiviisautta Kivihuhdassa osoittanee myös se, että toimintakertomukset on takavuosina piirretty kuviksi sen sijaan että olisi kirjoitettu liuskoittain paperia kopioitavaksi!

Mitä on resurssiviisaus?

Resurssiviisaus on kykyä käyttää erilaisia resursseja (luonnonvarat, raaka-aineet, energia, tuotteet ja palvelut, tilat ja aika) harkitusti ja hyvinvointia sekä kestävää kehitystä edistävällä tavalla.

Resurssiiviisautta voidaan edistää kiertotalouden, materiaalien elinkaarihallinnan, energia- ja materiaalitehokkuuden ja uusiutuviin energiamuotoihin siirtymisen kautta. Resurssiviisaan toimintatavan tarkoitus on edistää ihmisten hyvinvointia, samalla kun vähennetään ympäristölle ja ihmisille haitallisia vaikutuksia. Resurssiviisaalla alueella asukkaat, talous ja ympäristö voivat hyvin. (Wikipedia).